top of page

5 טעויות שכדאי להימנע מהן כשכותבים ברכה

נו, אז כתבתם את הברכה לאירוע המתקרב ואתם ניגשים לבצע הגהה אחרונה. אתם מכחכחים בגרון ומתחילים להקריא אותה, ואז מגלים שהברכה ממש, אבל ממש לא מתנגנת היטב. איך יכול להיות שהכל היה בסדר על הנייר, אבל כשמקריאים את הברכה היא נשמעת משובשת ולא מקצועית? אז לפני שאציג את 5 הטעויות הנפוצות שכותבי ברכות לא מקצועיים נוהגים לבצע, אני רוצה להזכיר שאתר הברכות השלם מכיל לא מעט ברכות ליום הולדת שכן כתובות לפי הכללים המקצועיים. ובכן, בלי לבזבז עוד מילה אחת מיותרת, הנה הן הטעויות הנפוצות:

הטעמה לא נכונה

 

בשפה העברית קיימים שני סוגים של הטעמות: הטעמה מלרעית והטעמה מלעלית. הטעמה מלרעית באה לידי ביטוי כאשר מדגישים את ההברה האחרונה במילה, ואילו הטעמה מלעלית מתייחסת למצבים בהם מדגישים את ההברה הלפני אחרונה במילה. טעות נפוצה היא לעשות שימוש בחרוז של שתי מילים, השייכות לסוגי הטעמה שונים. רוצים דוגמה? בבקשה: אדמה-קמה. מבחינת ההברה האחרונה בשתי המילים, היא זהה, ולכן מדובר בחרוז. אבל האם החרוז מוצלח? ממש לא.

משקל לא מתאים

 

אלא אם כן מדובר בברכה מסוג פריסטייל, שבה מקריא הברכה קובע את הניגון והדגשים שבה, חשוב לשמור על משקל אחיד כדי לסייע לקורא בשטף הקריאה של הברכה. רוצים דוגמה למשקל לא מתאים? בבקשה: "לאמא האהובה והיקרה, לפעמים חשוב להביט היטב בתקרה. שם נגלה שאין גבול שעוצר אותנו, ואת משקיעה בנו."

שגיאות תחביר, פיסוק או כתיב

 

כאן אין צורך להרחיב את הדיבור. כל טקסט, כאשר הוא מכיל שגיאות כתיב, נראה לא רציני ולא מושקע. בנוסף, יש להקפיד על קיום פיסוק נכון, להצמיד את סימני הפיסוק למילה שלפניהם, ולשמר רווח לאחריהם.

מילים ברמה נמוכה

 

כדי לייצר לברכה גוון מכובד, צריך להקפיד שלא ל"השחיל" לברכה מילים משפת הרחוב, אלא אם כן הם משרתות תוכנית את הברכה. דוגמאות בהן פגשתי, אשר נוטות להרוס כוונה טובה בברכה: "לרשום ברכה, שאתה לא איש שיש לכל אחד" וכו.

בנאליות

 

אם יש משהו שיכול להוציא כותב ברכות מקצועי משלוותו, הרי זה השימוש החוזר בחרוזים הבנאליים, שאני מניח שנתקלתם בהם בכל ברכה סטנדרטית: אושר, יושר, עושר וכושר. עולם, כולם. משפחתך, לך.

bottom of page