top of page
Microphone

דרשה לאירוע בר המצווה - חשיבותה וטיפים לכתיבה

חליפת חתן בר מצווה? יש! מתחם אירועים? יש! אורחים נרגשים שלא יכולים לחכות עוד? בוודאי שיש! אחת ההכנות המרגשות ביותר לקראת אירוע המצווה, היא כתיבת הדרשה. בקרוב, גם היא תהיה מוכנה לאירוע שחוגגים רק פעם אחת בחיים. מדובר על אחת התוספות המבדילות את יום ההולדת ה-13 מכל ימי ההולדת שנחגגו ואלו שיחגגו בעתיד. הדרשה היא ברכה ומעין "כתב התחייבות", דרכה הילד החוגג דורש מעצמו ומתחייב בפני כולם.

 

למרות שרבים תופשים את הדרשה כמסמך רשמי, היא מאפשרת חופש מוחלט להביע רגשות, להתחייב על הרגלים חדשים ולגלות אחריות כאנשים בוגרים. חשיבותה של הדרשה נעוצה בכך שזו ככל הנראה הפעם הראשונה בחייו של ילדכם, בה הוא מתחייב כאדם בוגר בפני קהל אורחים רב. 

 

5 טיפים מעולים לכתיבת הדרשה

 

1.לא מה צריך לומר, אלא מה ילדכם רוצה לומר

מאחר ואין באמת תקדים לאירוע המצווה (בעיקר אם מדובר על ילדכם הבכור), ישנו רצון להיצמד לנוסחה מדויקת בכדי להבטיח שהדרשה תכבד את ילדכם ואת המעמד. לכאורה, תוכלו למצוא מתווה לכתיבת דרשה די בקלות, אך בפועל – ההמלצה היא לתת לילדכם ללכת אחרי לבו. בסופו של דבר המטרה היא לאפשר לילדכם לצאת למסע פנימי של חקר, היכרות ולמידה – שלו את עצמו. חוקים של "תאמר" ו"אל תאמר" בדרשה מגבילים במקום להרחיב, כך שהתוצאה המון פעמים היא דרשה גנרית שאיננה מייצגת ומאירה את דמותו של ילדכם.

 

2.כתיבת הדרשה – זמן איכות משותף של הורים וילד

אז איך יוצאים לדרך עם כתיבת הדרשה לבר המצווה? גם אם ילדכם ידוע בכישרון הכתיבה שלו וגם אם לא, אפשרו לו להתנסות בכתיבת הדרשה לגמרי לבד. ילדים שקצת יותר מתקשים לבטא את עצמם דרך המילה הכתובה, יכולים לכתוב בראשי פרקים מה הם רוצים לומר ואת מי הם רוצים לברך. לדוגמא:

  • אני אוהב כדורסל ורוצה להצליח כשחקן מקצועי

  • אני מתחייב להיות אח טוב יותר לאחותי הקטנה

  • ארצה להתחיל לנסות לשמור שבת ולהתחבר למסורת

  • תפקידכם: להרחיב את הפסקאות ולעבות את הרעיונות של ילדכם. 

 

3.אילו התחייבויות הילד החוגג לוקח על עצמו?

כל עוד אתם חיים על פי אמונה ואורח חיים דתי, ישנו מתווה בסיסי של דרשה שלבטח תרצו להיצמד אליו. מנגד, כל עוד אתם מגדירים עצמכם חילוניים, תוכלו לכתוב דרשה חופשית יותר. כך או כך, כדאי להקדיש חלק בדרשה להתחייבויות שלוקח על עצמו ילדכם כנער בוגר. שימו לב כי ההתחייבויות לא מוכרחות להיות בעלות זיקה לדת ולמסורת. לדוגמא:

  • הכנת שיעורים בזמן 

  • שיפור הציונים למען עתיד טוב יותר

  • עזרה במטלות הבית

  • סיוע בגידול האחים והאחיות הקטנים

  • כיבוד אב ואם וכן הלאה...

 

4.היקף הדרשה: עמוד a4 מודפס

אז מהו היקף הדרשה המומלץ? מצד אחד, אתם רוצים לאפשר לילדכם לברך ולמצות את המעמד, אך מצד שני אין כל רצון להתיש את האורחים. ברכות באירועים – מכל סוג ובכל אירוע, נהוג לתחום בהיקף של עמוד מודפס אחד. מובן כי תוכלו להרבות במילים או לבחור בדרשה קטנה יותר. הבחירה – רק שלכם.

 

5.רפרנסים כהשראה – כן או לא?

בוודאי שכן! הפרנסים ילמדו אתכם לאיזה סוג דרשה אתם מתחברים, אך בעיקר – לאילו סוגים אתם ממש לא מתחברים. תלמדו בעצמכם כי ניתן לכתוב את הדרשה בחרוזים ובהומור, אך גם כברכה אינטימית יותר הנכתבת להורים ולבני המשפחה. שימו לב כי תוכן הדרשה לא מושפע מדוגמאות הכתיבה שראיתם, וכי אתם וילדכם נשארים נאמנים לעקרונות ולביטויים הרגשיים המאפיינים אתכם.

bottom of page